Yöresel Hamur İşi Tarifleri 'nden Çaykama Böreği...

Yöresel Lezzetlerden Çaykama Böreği'ni Mutlaka Denemelisiniz!!! 
Muğla Yemekleri Kültüründe Evde Çaykama nasıl yapılır? Yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağından Evde Çaykama için gereken malzemeler nelerdir? Bugün iftara ne yapsam diyenlere “şef Selma Atabey” den Evde Çaykama tarifi…

Yöresel Hamur işi tariflerinden Çaykama böreğini evde iftar sofralarınızda denemek istermisiniz? 

Çaykama Muğla Milas'a ait bir çeşit ot böreğidir. Diğer ilçelerde de yapılan bu börek Muğla yemek kültürüne damga vurmuş olan ot kültürünü ortaya koymaktadır aslında. Taş fırında veya köz üzerinde iki sac arasında yapılması daha orjinal halidir ancak fırınlarda da yapmak mümkün tabiki. 

Karışık otlarla hazırlanıyor. Özellikle Körmen veya köremen olarak adlandırılan Yabani pırasa, Yabani sarımsak dediğimiz ot olmazsa olmazı. Çok eski yıllardan beri yemeklerde kullanılan, farklı şekillerde mutfaklarda yer alan bu ota başka yerlerde çiriş otuda deniyor. 

Yöresel Hamur İşi Tarifleri 'nden Çaykama Böreği...
Gelincik otu tam bu dönemlerde bize baharın geldiğini anlatan narinliği ile bilinen, gelincik çiçeklerinin yaprak bölümleridir. Bir çok mutfakta, örneğin girit mutfağı, Ege mutfağı, Akdeniz mutfaklarında kavurmasından salatasına çeşitlerini görebildiğimiz bir ot. Ebe gümeci ki yöresel söylemiyle Gömeç neredeyse her yerde kendiliğinden yetişen ve bir o kadarda çok kullanılan otlardan biri. Sarmasından kavurmasına, böreğine kadar çok yemeğin ana malzemesi. 

Ispanağı hepimiz temel reisten biliriz her ne kadar demirin en iyi kaynağı diye yıllarca kandırılsakta oldukça besleyici ve lezzetli bir sebze. Sebze diyorum çünkü bir çok yerde ot gibi yanlış bir sınıflandırma yapılıyor. Aslında kendileri yeşil yapraklı sebzelerden. Ne kaldı saymadığımız. Tabiki sıra otu yani arapsaçı. Dereotu ile hep karıştırılan, oldukça yoğun bir aromaya sahip Ege otumuz. 

Yöresel Hamur İşi Tarifleri 'nden Çaykama Böreği...
Bunlarla sınırlı değil çaykama otları tabi. Başka otlarda kullanılabilir ama en çok bunlara gider eller farkında olmadan. Yıka, doğra hepsini biraz tuz, biraz karabiber yoğur biraz. Evet yanlış duymadınız yoğurun çünkü bunun otlarla yapılan içi pişmiyor elle söndürülüyor. Birazda taze yapılmış lor peyniri ilave ettinmi iç hazır. 

Gelelim hamuruna, sadece Buğday unuyla yapılabildiği gibi darı unuyla karıştırılıpta yapılabiliyor. Un yeterince su ile açılıp tuz damak zevkine göre ilave ediliyor. Hamur kek hamuru kıvamında olmalı. Yarısı yağlanmış tepsiye dökülüyor, tepsi biraz sallanarak hamurun tüm tepsiye yayılması sağlanıyor. Üzerine otlu iç döşeniyor. 

Yöresel Hamur İşi Tarifleri 'nden Çaykama Böreği...
Pişerken otlar yanmasın ve bütünlük sağlansın dilimler halinde çıkartılabilsin diye kalan hamur üzerine dökülüyor. Ama otlar tamamen kapanmıyor. İnce tabaka hamurun altından yeşil yeşil göz kırpıyor bize. 

Son dokunuş tabiki yerel, doğal zeytinyağı. Üzerine kaşık kaşık zeytinyağı gezdiriliyor ve odun ateşine. Pişene kadar beklemek en zor olanı. Ne yapalım bari o pişene kadar yanına çay yapalım ya da ayran. Sıcak da yenir ılıkta hatta soğukta dayanabilirsen tabi...

Yöresel Hamur İşi Tarifleri 'nden Çaykama Böreği...
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel Hamur işi tariflerinden iftar menülerinde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Çaykama Böreği tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Muğla Mutfak Kültüründe Katmer Nedir?

Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Nasıl Yapılır?

Kabak Çiceği Dolması