Lokum Pilavı...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı Şef "Selma Atabey"e mutfağımıza olan katkıları ve ilgili çalışması için Türk Aşçı Haberleri Olarak teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz.

Lokum Pilavı...
Bodrum'da cemiyetlerde düğün yemeği olarak biliniyor. 10-15 gün evvelinden hamur yoğrulup, kesilip, kurutuluyor. Kışlıkta hazırlanıyor tabi. Erişte'den farklı yanı şekli. Daha küçük ve kare yapılıyor lokumlar. Neden lokum denildiği ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Ama çok lezzetli, lokum gibi dendiğini duydum. Bir şeyi çok beğendiğimiz zaman lokum gibi deriz ya işte öyle olduğunu zannediyorum.

Lokum Pilavı...Bodrum'a ait dedik ama sadece Bodrum'da yapılmıyor tabiki lokum pilavı. Milas'ta da yapılıyor. Birbirlerine yakın yerler diye düşünüyorsanız sıkı durun. Datça'da hatta Datça sınırları içerisindeki Betçe'de de yapılıyor. İnternet üzerinden başka başka şehirlere de satıldığını duymuştum. Başka şehirlerde biliniyor ama ilginçtir Muğla'nın diğer ilçelerinden bir çoğunda bilinmiyor. 

Oysa Bodrum Slow food convivium başkanı Deniz Kurtsan ve ekibi tarafından Nuhun gemisi projesi ile kayıt altına alınmış bir Muğla yemeği.

Evde var olan lokum pilavı ile hazırlığı kolay, sağlıklı, lezzetli ve çocuklarımıza, misafirlerimize yapılabilecek bir yemeğin lokum pilavı nın tarifi ise şöyle :

Muğla Mutfak Kültüründe Lokum Pilavı Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Lokum Pilavı Kullanılan Malzemeler;

Lokum Pilavı Hamuru İçin:
*     1 Kg Un
*     5 Adet Yumurta
*     1 Kaşık Tuz
*     Aldığı Kadar Su.

Önce hamuru anlatayım istedim çünkü taze yapılıp yenilebildiği gibi, makbul olanı kurutulmuş olanı. Bu nedenle miktarı ben 1 kg una göre vereceğim ama siz tüketim miktarınıza göre daha çok veya daha az yapabilir ve kurutabilirsiniz.

Hamur yoğrulup dinlendirilir. Bezelere ayrılıp yufka açılır. Yufka çok ince olmamalıdır. Bıçak sırtı kalınlığında açtıktan sonra bol unlanarak önce her bir yufka 6-7 şerit kesiliyor. Şeritler üstüste konularak bir santimlik küçük şeritler kesilir. Bu şeritlerde üst üste konulup küçük kareler şeklinde kesilir. Bu şekilde kesilen hamurlar gölge ama havadar bir yerde temiz bezler üzerine serilerek, arada karıştırılarak kurutulur. Kuruması hava şartlarına göre, 1 hafta ile 20 gün arasında değişebilmektedir.

Yöresel Pilav Çeşitlerinden Lokum Pilavı;
Nefis Pilav Tariflerinden Lokum Pilavında Kullanılan Malzemeler;

*     2 Kase Lokum Pilavı
*     1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     3 Kaşık Tereyağı Veya Hoşmerüm
*     1/2 Kg Kıyma
*     1 Kuru Soğan (İsteğe Bağlı)
*     Tuz
*     Karabiber

En İyi Yöresel Pilav Tariflerinden Lokum Pilavı Yapılış Tarifi;
2 litre su, 1 kaşık tuz ve az zeytinyağı ocağa alınır ve kaynatılır. Kaynayan suya lokum pilavı ilave edilir ve bir defa karıştırılıp haşlanmaya bırakılır. Ayrı bir tencerede zeytinyağı ile kıyma kavrulur. Soğanla birlikte kavurulduğunu da görmek mümkün. 

Ama daha çok sade kıyma kavrulur. Tuz ve karabiber ile lezzetlendirilir. Yumuşayan lokum pilavı süzülerek hemen soğuk sudan geçirilir. 

Bunun sebebi sıcağıyla yapışmasını engellemektir. (Besin değeri ve lezzet kaybı olmasın diye bir tencerede lokum pilavı pişerken diğer tencerede kıyma harcını hazırlayıp, süzer süzme harcın içine koyulursa beklemediği için yapışma olmaz) Kavrulan kıymanın içerisine hoşmerüm de denilen tortu veya tereyağı ilave edilir. 

En son haşlanmış lokum pilavlarıda ilave edilip (haşlanmış nohut koyanı da gördüm) biraz daha kavrularak lezzeti, yağı, kıyması her tarafına yedirilmiş, dağıtılmış olur.

Düğün yemeklerinde soğuyup yapışmasın, katılaşmasın diye sıcak kalması gerekmektedir. Bunu sağlamak için diğer yemekler için yakılmış odun ateşinin kenarına konularak hep sıcak kalması sağlanır.

Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki hamur işi tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemekleri kültüründe en iyi pilav tariflerinden "Lokum Pilavı" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?

Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Nasıl Yapılır?