Su Böreği...

Muğla Mutfak Kültüründe "Muğla’ya Has" Su Böreği Nasıl Yapılır?
"Selma ATABEY"
Muğla mutfak kültüründe Su Böreği nasıl yapılır? Muğla yemek kültüründe Su Böreği yaparken nelere dikkat edilir? Muğla’ya has Su Böreğinin özellikleri nelerdir? Muğla’ya ha Su Böreğinin püf noktaları nelerdir?

Bir çok şehrimizde yapılan su böreği Muğla mutfak kültüründe de yerini almıştır. Bodrum düğün yemeklerinde mutlaka yapılır, bir çok yerde olduğu gibi. Zor oluşu ve lezzeti nedeniyle düğün, bayram gibi özel zamanlarda veya özel kişiler için yapılıyor olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz.

Su böreğinin ilk olarak Kırşehir'de yapıldığı söylensede günümüzde ilk olarak akla civil peynir ve has tereyağı ile Erzurum gelmekte.

Muğla yemek Kültüründe hamur işi tariflerinden Su böreğinin kökeni çok eski yıllara dayanır. 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleminden mutfak tarihimizde "Aşçıların Sığınağı" isimli kitabında tarifi mevcuttur.

Hatta Osmanlı"da ayrı bir yeri olduğu bilinmektedir.

Günümüze gelene kadar da önemini korumuştur. Su Böreğinin hikayesinde Öyleki oğullarına kız almak isteyen anneler kızları su böreği yapıp yapmadığına göre seçermiş. Hatta beceremiyorsa ya kızı almıyormuş ya da öğrenene kadar bekliyormuş. Su böreği birçok şehrimizde bilinmekle ve yapılmakla birlikte Erzurum'a işaretlidir.

Bodrum düğün yemeklerinin vazgeçilmezi su böreği tarifi...
Su Böreği...
Muğla Mutfak Kültüründe Su Böreği
Muğla Mutfak Kültüründe Su Böreği Kullanılan Malzemeler

*     5 Su Bardağı Un
*     5 Adet Yumurta
*     1 Kaşık Tuz
*     4 Kaşık Tereyağı
*     300 Gr Peynir
*     1 Bağ Maydanoz
*     Karabiber

Muğla Mutfak Kültüründe Su Böreği Yapılış Tarifi;
Yumurtalı hamur olarak sınıflandırılan serte yakın bir hamur ile yapılmaktadır su böreği. Un, yumurta, tuz ve az su ile hamur iyice yoğrularak özleştirilir. Üzeri örtülerek 30 dakika kadar dinlenmeye alınır. Bu hamurun daha kolay işlenmesini, esneklik kazanmasını sağlar. Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır. Peynir, maydanoz, tuz ve karabiber yoğrularak birbirine iyice karışması sağlanır. 

Tereyağı bir tavada kısık ateşte yakmadan eritilerek üzerindeki köpükleri alınır.
Su Böreği...
Ocaktan alındıktan sonra hiç hareket ettirilmeden tortusunun dibe çökmesi sağlanır. Başka bir kaba süzdürülerek alınır ve dipteki tortulu bölüm ayrılır. Böylece yağın ayranı alınmış olur. Büyük bir tencerede su kaynamaya alınır. Başka bir tencereye ise soğuk su doldurulur (ben içine buzda koyuyorum). Böylece ön hazırlıklar tamamlanmış olur

Su Böreği...Hamurlar bezelere ayrılıp yufka açılır.
İlk kat ve son kat suda pişirilmez. Yağlanan tepsiye ince açılmış yufka serilir. Sonraki yufkalar açılıp kaynama noktasında olup kaynamayan suda 1 dakika pişirilir. Kaynama hareketi ısı düşürülerek sağlanabilir. Kaynama hareketi yufkayı zedeleyeceği için kaynamayan suda pişirme yapılır. Sıcak sudan alınan yufka hemen soğuk suyun içerisine alınır. Bu ilk püf noktasıdır. Böylece yapışma ve yırtılma engellenmiş olur. Soğuk su içerisinde soğuyan yufka elle sıyrılarak fazla suyundan arındırılır. 

Ters çevrilmiş bir süzgeç üzerinde süzülmeye bırakılır.

Tepside ki pişmemiş yufkanın üzerine tereyağı gezdirilerek haşlanmış yufka kırışık, gelişi güzel serilir. Her kat arasına tereyağı gezdirilerek, yufkaların yarısı pişirilerek tepsiye döşenir. Ortaya gelindiğinde peynirli harç döşenir. Üzeri aynı şekilde son kata kadar pişirilerek ve yağlanarak devam ettirilir. Son kat pişirilmeden serilir.

İkinci püf noktası tepsinin kısık ateşte ocak üzerinde sürekli çevrilerek pişirilmesidir.
Fırınlamakta mümkün ama en lezzetli, kurumamış, altı ve üstü tül gibi, çıtır çıtır olan hali için ocakta çevirerek pişirme tavsiye edilir. Bir tarafı piştikten sonra yağlanmış başka bir tepsiye ters çevrilir ve aynı işlem tekrarlanarak pişirme tamamlanır.

İlk hali peynirli, hatta mümkünse yağlı bir peynir tercihi ile yapılan su böreği, artık Bodrum'da kaşarlı mantarlı veya kıymalı haliyle de yapılmaktadır.
Su Böreği...
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz

IFrame

Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Muğla Mutfak Kültüründe Su Böreği" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Muğla Mutfak Kültüründe Katmer Nedir?

Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Nasıl Yapılır?

Kabak Çiceği Dolması