Kabak Çiceği Dolması

Türk aşçı haberleri olarak Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey'e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde başarılar dileriz.

Kabak çiçeği dolması nedir? Muğla yemeklerinden kabak çiçeği dolması nasıl yapılır? Muğla mutfak kültüründe kabak çiçeğinin önemini biliyor musunuz? Muğla mutfağında kabak çiçeği nasıl kullanılır? 

Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey'in Yorumu ile Muğla Mutfağından Nefis Kabak Çiceği Dolması;

Efendim kabak çiçeği nedir? Tam da bu mevsimde her sabah kalktığında kabakların arasında sarı sarı çiçekler görürsün ya işte o. Hani dokunsan yırtılacakmış hissi verir ya. Gerçektende çok narindir sıcağa dayanamaz. Gün doğar doğmaz başlar kendini korumaya almaya ve kapanmaya. 

Bundan kabak çiçeği yapacaksan erken kalkmalısın. Topladın mı? Güzel. Şimdi yıkamaya geçelim. Öyle güçlü akan suda yıkama, yırtılır alimallah. Yavaş, ip gibi akan suda kibar kibar yıka. İçindeki polen topağını al bence ve bırak süzülsün. Sen içini hazırla bu arada. Gel hadi tam ölçü tarif verelim.

Muğla Mutfağından Nefis Kabak Çiceği Dolması Nasıl Yapılır? "Şef Selma Atabey"
Muğla Mutfağında Kabak Çiceği Dolması Kullanılan Malzemeler;

*     20 Adet Kabak Çiçeği
*     1 Bardak Pirinç
*     1 Adet Soğan
*     1/3 Demet Sıra Otu
*     1/3 Demet Maydanoz
*     Tuz
*     Karabiber
*     Renk (Toz Kırmızı Biber)
*     2 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Kase Süzme Yoğurt
*     3-4 Diş Sarımsak
*     3-4 Adet Kıtlama Biber

Muğla Mutfağından Nefis Kabak Çiceği Dolması..
Çiçek Yemeklerinden, Mugla Mutfağında Muğla yemeklerinden Kabak Çiceği Dolması Yapılış Tarifi
Kabak çiçeklerini topladık, taç yaprakları ve içindeki polenini çıkardık ve yıkadıktan sonra süzülmeye bıraktık. İç harcı için soğanı yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağında kavuruyoruz. Pirincini, tuzunu ve rengini ilave ediyoruz. 

Biraz kavurup 1 bardak su ilave ediyoruz ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pilav yapar gibi suyunu çektiriyoruz. Son olarak karabiber, çok ince doğranmış maydanoz ve sıra otunu ilave ediyoruz bir harmanlayıp tencerenin kapağını kapatarak ateşten alıyor ve dinlendiriyoruz. 

Taze otları ve baharatlı en son ilave etmek lazım zira fazla pişerse rengi kararır, besin değeri kayba uğrar ve aroması yoğunluğunu yitirir. Hazırladığımız içi tatlı kaşığı yardımıyla kabak çiçeklerinin içine yaprak ayrım yerine kadar dolduruyor ve yaprak ayrımında itibaren olan bölümünü üzerine kapatıyoruz. Tencerenin tabanına bir süzgeci ters koyarak üzerine bir sıra kabak doğruyoruz. 

Bunu tabanına yapışmasın ve dolmalar zarar görmesin diye yapıyoruz. Kabakların üzerine dolmalarımızı diziyoruz. Biraz su ( dolmaların yarısına gelecek kadar) 1/2 çay bardağı yağ ve biraz tuz ilave ederek tencereyi ocağa alıyoruz. Su kaynayana kadar yüksek sonra düşük ısıda 10 dakika pişirip ocaktan alıyoruz. 

Kullandığımız su sıcak olsunki kaynayana kadar çok süre geçmesin ve kabak çiçeklerimiz dağılmasın. İçinide bundan dolayı önden pişirdik zaten. Dolmalarımızı biraz dinlenip tadını olgunlaştırırken biz sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlayalım. Kalan zeytinyağında biberleri çevirelim ve işte son nokta. Sarımsaklı yoğurdu ortaya koy. Kenarlarına dolmaları diz. 

Kıtlama biberi yoğurdun üstüne ve tavada kalan yağıda yoğurdun üzerine doğru gezdir. (acı yiyemeyen varsa biber yerine sıra otu doğra) Tamamdır haydi Sofraya...

Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemeklerinden Evde Mugla Mutfağında Kabak Çiceği Dolması tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lokum Pilavı...

Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?

Mugla Mezelerinden Gambilya Fava Nasıl Yapılır?